Centrum handlowe – powierzchnie handlowe i magazynowe

Obsługa klienta – regały i kasy

Centra handlowe i hipermarkety są najczęściej spotykaną dzisiaj formułą punktów sprzedażowych. Te duże jednostki wypierają powoli tradycyjne sklepy prywatne. Nic dziwnego, skoro hipermarket oferuje dzisiaj klientom duży wybór artykułów i niskie ceny, na które nie zawsze mogą sobie pozwolić drobni przedsiębiorcy.

 

Wyposażenie hipermarketów – regał półkowe

Wyposażenie hipermarketów stanowią głównie niekończące się regały półkowe, uginające się pod ciężarem asortymentu. Nie jest tajemnicą, że specjaliści od marketingu dokładają wszelkich starań, żeby klienci wydawali jak najwięcej pieniędzy, korzystając z bogatej oferty sklepowej. Poprzez odpowiednie zaaranżowanie przestrzeni możliwa jest taka ekspozycja towaru, która przyciągnie uwagę i zachęci do zakupów. Markety wykorzystują szereg technik wpływających na podejmowane przez konsumentów decyzje. Od samego wejścia atakowani jesteśmy całą paletą bodźców. Ustawienie stoisk, muzyka, oświetlenie i oferty promocyjne to podstawowe środki mające bezpośredni wpływ na komfort kupowania. Aranżacja powierzchni handlowej opiera się zazwyczaj na długich alejkach biegnących pomiędzy regałami. Umożliwiają one zapoznanie się z całą gamą produktów różnych producentów. Towary ułożone są według odpowiednich kategorii. Przekąski, pieczywo, napoje, kosmetyki – wszystkie rodzaje dóbr posegregowane są w sposób dostosowany do wielogodzinnych spacerów wzdłuż półek sklepowych.

Produkty najbardziej potrzebne, takie jak

  • chleb,
  • nabiał,
  • wędliny,

usytuowane są zazwyczaj na samym końcu marketu.

Taki zabieg ma na celu wymusić na kliencie przechadzkę przez pozornie nieinteresujące go obszary sklepu, obfitujące w słodycze, artykuły dekoracyjne i inne towary, których nie określilibyśmy mianem artykułów pierwszej potrzeby.

 

Kasy fiskalne i czytniki laserowe – stoisko obsługi klienta

Kasy fiskalne usytuowane są wśród drobnych przekąsek i produktów przecenionych. Kolorowe opakowania przyciągają wzrok, a niskie ceny zachęcają do nieplanowanych wydatków. Obsługa życzliwie zachęca nas do skorzystania z promocji, a ponieważ nie wszyscy mają wrodzone predyspozycje do bycia asertywnym, niektórzy po prostu ulegają grzecznym namowom sprzedawców i zaopatrują się w niepotrzebne artykuły. Przenośne kasy fiskalne sprzyjają tworzeniu tymczasowych stoisk tematycznych i sezonowych. Niektóre urządzenia tego typu nie wymagają podłączania do sieci elektrycznej, tym samym mogą być użytkowane na zewnątrz obiektów i w kawiarnianych ogródkach. Stoiska organizowane latem przed wejściem do hipermarketu oferują najczęściej wyposażenie ogrodów, sadzonki i rośliny zielone, albo sprzedaż owoców sezonowych, malin, truskawek czy jagód. W okolicy świąt Bożego Narodzenia takie stoiska organizuje się w związku ze sprzedażą drzewek świątecznych i ozdób choinkowych.

 

Magazynowanie towarów – regały magazynowe, półkowe, paletowe

Działalność handlowa związana jest nie tylko ze sprzedażą, ale również z przechowywaniem towarów. Powierzchnie magazynowe muszą być odpowiednio dostosowane do gromadzenia różnego rodzaju produktów. Dotyczy to zarówno wyposażenia umożliwiającego składowanie, jak i akcesoriów ułatwiających transport ładunków. W zakresie zaopatrzenia służącego do przechowywania, najbardziej popularne są regały magazynowe różnego typu. Budowa regału powinna odpowiadać jego potencjalnemu przeznaczeniu. Do składowania towarów spaletyzowanych używane są regały paletowe. Ich konstrukcja dostosowana jest do rozmiaru palet i specyfiki wózków widłowych dostępnych w magazynie. W przypadku powierzchni magazynowych wymagających szczególnej ładowności, możliwe jest zastosowanie systemów regałów przejezdnych. Powstają one poprzez umieszczenie tradycyjnych regałów paletowych na ruchomych platformach, umożliwiających tworzenie dodatkowych przestrzeni do składowania towaru.

 


 

 

shopping-650046_640Więcej:

 


 

 

W przypadku dużej mechanizacji stanowisk pracy nieodzowne jest wyposażenie magazynów w pomieszczenia warsztatowe, umożliwiające przeprowadzanie bieżących prac konserwatorskich. Do zaopatrzenia tego rodzaju miejsc zaliczamy między innymi stoły warsztatowe i blaty robocze.