Najlepsza garownia do piekarni

Category: Usługi

Sięgając do historii odkryjemy,że kiedyś garowniami w piekarniach były pomieszczenia zamykane szczelnie,które wypełniano gorącą parą wodną.W takich warunkach nie można było podnieść wydajności i zwiększyć produkcji gdyż rozrost i poprawa struktury ciasta odbywały się powoli.Dzisiaj priorytetem każdej piekarni jest zamontowana nowoczesna garownia.

Co powinno cechować nowoczesną garownię

nowoczesna garowniaKomora garownicza,która zasługuje na miano nowoczesnej musi zapewnić warunki do właściwego rozrostu kęsów ciasta.W jej wnętrzu muszą być zapewnione optymalne parametry wilgotnościowe i cieplne oraz musi być odpowiednia cyrkulacja powietrza.Nowoczesna garownia to urządzenie elektryczne zapewniające dużą wydajność oraz możliwość sterowania procesorem oprócz sterowania manualnego.Nowoczesna garownia wyposażona jest w szereg wyświetlaczy informujących o procesie garowania.Konstrukcja nowoczesnych garowni musi zapewnić ich długą żywotność i dlatego do ich konstrukcji używana jest stal kwasoodporna.Ściany komór garowniczych muszą być izolowane dobrym materiałem aby uniknąć start energii.Najnowocześniejszy sprzęt garowniczy zapewnia użycie trybu chłodzenia oraz zamrażania ciasta oprócz podstawowej funkcji garowania.Opcja zamrażania ciasta jest bardzo użyteczna,pozwala bowiem na długie magazynowanie i transport produktów przed wypiekiem.Nowoczesna garownia to zmniejszenie kosztów produkcji,skrócenie czasu procesu produkcji oraz zapewnia dostęp do nowych funkcji innych niż standardowe.

Branża producentów urządzeń dla przemysłu piekarniczego zapewnia bardzo szeroki wybór komór garowniczych.Producenci prześcigają się w unowocześnianiu swoich urządzeń.Dodawane są nowe funkcje,które usprawniają pracę garowni.Nowoczesna garownia to nieodzowny element konfiguracji wyposażenia piekarni.