Przetwory z borówek

Category: Usługi

Borówka amerykańska, inaczej zwana borówką wysoką, to bardzo popularna i szeroko rozprzestrzeniona roślina. Pochodzi z terenów Ameryki Północnej, ale obecnie hodowana jest prawie na całym świecie. Jej owoce przypominają jagody i są bardzo słodkie. Ponadto, mają wiele właściwości prozdrowotnych. Na co może pomagać jedzenie borówek?

Na co pomaga borówka amerykańska?

konfitura z borówki amerykańskiejZ borówek można zrobić bardzo wiele przetworów. Popularne są szczególnie soki, marmolady czy dżemy. Owoce te chętnie spożywane są także bez dodatków. Swoją popularność zawdzięczają swojemu słodkiemu smakowi. Zapewne niewiele osób wie, że ich jedzenie wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Borówki zawierają bowiem wiele cennych substancji odżywczych, na przykład błonnik. Owoce borówki są także niskokaloryczne, przez co mogą je spożywać osoby na diecie. Sto gram tego owocu zaspokaja aż jedną trzecią zapotrzebowania na witaminę C, która poprawia odporność na przeziębienia. Można zrobić z nich pyszne przetwory zimowe, aby w tym okresie chronić się w jakimś stopniu przed zachorowaniem. Niesłodzona konfitura z borówki amerykańskiej to także świetny sposób na poczucie letnich smaków, kiedy za oknem panuje chłód. Owoce borówki są też naturalnymi antyoksydantami, przez co zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych. Są bogatym źródłem witamin, na przykład A, B czy E. Pomocne są w walce z miażdżycą czy chorobami układu krążenia. Wpływają również na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz poprawiają wzrok.

Prozdrowotne działanie owoców borówki zostało niejednokrotnie udowodnione. Można spożywać je zarówno na surowo, jak i przygotowywać z nich pyszne przetwory. Zawierają bardzo dużo witamin, antyoksydantów oraz mikroelementów. Wspierają układ odpornościowy w prawidłowym działaniu oraz poprawiają wzrok i pracę jelit. Poza tym, mają działanie antykancerogenne i przeciwzapalne.