Przydatne opakowania plastikowe

Category: Usługi

 

Większość lokali gastronomicznych swoją działalność opiera na wydawaniu dań, które są spożywane na miejscu, czyli są serwowane w naczyniach wielokrotnego użytku. Jednak są też bary czy kawiarnie, a nawet cukiernie, które oferują swoje produkty na wynos.

Jakie są rodzaje jednorazowych opakowań?

opakowania jednorazowe plastikoweNie każdy ma czas, żeby spokojnie siąść i zjeść zamówione potrawy, ponieważ wygodniej mu ją spożyć po drodze lub na własnej kanapie w domu. Czasem sami odbieramy zamówienie w lokalu, a innym razem jest nam ono dowożone do domu. Jednak zawsze, produkty spożywcze i gotowe dania, muszą być odpowiednio zapakowane, aby mogły być transportowane. Najlepsze są opakowania jednorazowe plastikowe, które sprawdzają się do typowych dań obiadowych, czyli pierwsze i drugie danie. Na płynne potrawy są stosowane głębsze pojemniki z pokrywkami, natomiast na drugie danie idealne są płaskie opakowania z przegródkami, które ułatwiają sortowanie składników. Są one wykonane z bezpiecznego dla żywności tworzywa sztucznego, które może być wypełnione gorącym płynem lub zimnymi lodami. Najtańsze opakowania są dość cienkie i przeźroczyste, ale takie w zupełności wystarczą w cukierni, gdzie pakowana w nie żywność jest dość lekka. W restauracjach, poza plastikowymi opakowaniami, są stosowane tekturowe pudełka, które są idealne na pizzę, czy styropianowe opakowania. Wszystkie mają w komplecie zamknięcie, które zabezpiecza zawartość przez wydostaniem się na zewnątrz. Poza wymienionymi opakowaniami, są też bardziej ekologiczne modele, wyprodukowane z surowców wtórnych.

Wybór idealnego opakowania na serwowane dania na wynos, zależy właścicieli, ponieważ dla każdego może się liczyć co innego. Do opakowań, często są dołączane jednorazowe sztućce z plastiku lub papieru, dzięki czemu możemy skonsumować danie w każdym miejscu.