Smaczny chleb bezglutenowy

Category: Gastronomia

Bardzo dużo osób każdego dnia spożywa pieczywo na śniadanie lub kolację, gdyż jest to produkt łatwy do przygotowania. Kupimy je w każdej piekarni, sklepie spożywczym czy supermarkecie w formie bochenków chleba albo bułek.

Co zawierają chleby bezglutenowe?

chleb bezglutenowyŚmiało można stwierdzić, że chleb chlebowi nie równy, ponieważ zawierają różne składniki. Ci, którzy potrafią i mają czas, mogą chleb samodzielnie przygotować w domu, gdyż taki z pewnością będzie jeszcze lepszy niż sklepowy. Jednak zdecydowanie więcej osób stawia na kupne wypieki, gdyż niektóre z nich mają naprawdę dobrą jakość. Jednym z lepszych jest na pewno chleb bezglutenowy, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów potrzebnych nam każdego dnia do właściwego funkcjonowania. Przede wszystkich nie zawiera on mąki pszennej, żytniej czy jęczmiennej, które są głównym źródłem glutenu, czyli mieszanki białek pochodzenia roślinnego. Tego typu wypieki są przede wszystkim dedykowane dla osób chorych na celiakię lub cierpiących na nietolerancję na gluten, ale z powodzeniem może je spożywać każdy z nas. Ze względu na użyte w nich rodzaje mąk, mają one nieco inny smak i aromat niż chleb pszenny, ale są równie smaczne. Co do ceny pieczywa bezglutenowego, jest ona nieco wyższa niż za wypieki z mąki pszennej, ale pomimo tego nie brakuje chętnych osób do ich zakupu. Bardzo często pieczywo bez zawartości glutenu zawiera dodatki w postaci nasion dyni, słonecznika czy sezamu, dzięki czemu jeszcze lepiej smakują i mają więcej cennych witamin.

Jeżeli chodzi o datę ważności, to jest ona identyczna jak w przypadku klasycznych wypieków. Do ich produkcji wykorzystuje się drożdże, kefir lub sodę oczyszczoną, choć są to znikome ilości. Na pewno taki chleb jest znacznie bardziej zdrowy od pszennego.